Menu

Fumigace: jak probíhá a proč je tak důležitá

Fumigace v DDD pro živočišné výrobny: jak probíhá a proč je tak důležitá

Proč se fumigace v živočišných provozech používá

Živočišné výrobny patří k nejcitlivějším provozům z hlediska výskytu škůdců a mikroorganismů. Vysoký obsah bílkovin a tuků, teplo i vlhkost vytváří ideální prostředí pro rozmnožování hmyzu a dalších škůdců (potravinoví moli, brouci rodu Dermestes, roztoči, mouchy aj.). Mimo to jsou tyto provozy pod přísným veterinárním a hygienickým dohledem.
Fumigace je metodou, která umožňuje rychle a účinně zlikvidovat i skrytá vývojová stadia hmyzu, jako jsou vajíčka nebo larvy, na místech, kam se běžný postřik nebo zásah nedostane.

Co je fumigace a jaký má princip

Fumigace je metoda, kdy se do uzavřeného prostoru aplikuje plynný fumigant – tedy chemická látka v plynné formě, která proniká do všech skulin, mezer, technologických zařízení i materiálů. Díky tomu zahubí škůdce ve všech vývojových stádiích, a to i tam, kde by běžné prostředky nestačily.
Používají se k tomu registrované látky, nejčastěji na bázi fosfidu hlinitého (který uvolňuje fosfan – PH₃) nebo speciální směsi na bázi oxidu uhličitého s insekticidy.

Jak probíhá příprava fumigace

Samotná fumigace vyžaduje precizní přípravu. Nejprve náš odborný tým vypracuje posouzení rizik, určí vhodný fumigant, jeho koncentraci a délku expozice. Důležité je také zajištění utěsnění objektu nebo technologie (sil, komor, skladů), aby nedošlo k úniku plynů do okolí.
Před samotnou fumigací musí být z prostoru odstraněny všechny potraviny a materiály, které by mohly být kontaminovány, a provoz musí být zastaven. To vše probíhá v úzké součinnosti s odpovědnými pracovníky provozu a dle platných předpisů.

Samotná aplikace a doba působení

Po pečlivém utěsnění prostoru se zahájí aplikace fumigantu. Tato fáze probíhá výhradně za přítomnosti certifikovaných pracovníků vybavených speciálními dýchacími přístroji a ochrannými obleky.
Následuje doba expozice, která trvá obvykle 24–72 hodin v závislosti na typu prostředí a cílovém škůdci. Během této doby prostor zůstává uzavřený a monitorujeme koncentrace plynu speciálními detektory, aby byla zajištěna účinnost i bezpečnost.

Bezpečnost, odvětrání a návrat do provozu

Po uplynutí expoziční doby se provádí řízené odvětrání a měření reziduálních koncentrací fumigantu. Dokud nejsou dosaženy hodnoty hluboko pod stanovenými limity, nelze provoz znovu otevřít.
Teprve po vydání protokolu o bezpečnosti je možné vrátit zaměstnance zpět do provozu a obnovit výrobu. Tento proces je striktně řízen a dokumentován, aby bylo zajištěno splnění hygienických i bezpečnostních předpisů.

Legislativní rámec a proč je důležité fumigaci svěřit profesionálům

Fumigace podléhá přísným pravidlům podle zákona o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. a také zákonu o rostlinolékařské péči č. 326/2004 Sb. Musí ji provádět pouze odborně způsobilé osoby s platným oprávněním, pravidelným školením a zdravotní způsobilostí.
Naše firma má nejen tyto certifikace, ale také dlouholeté zkušenosti právě z prostředí živočišných výrob, kde jsme realizovali desítky úspěšných fumigací. Díky tomu minimalizujeme odstávky provozu a maximálně chráníme váš byznys i pověst u kontrolních orgánů.